Lisa Nilsson rapporterar från Blekinge!

Hej alla!

Detta är Lisa Nilsson, frilansande dansare, koreograf och medlem i Danscentrum Syd! Under en vecka i sommar arbetade jag som koreograf för Dans i Blekinges projekt Unga Dansare och Emma bad mig skriva ett litet gästinlägg här på bloggen om min upplevelse.

Vad? Jag arbetade i projektet Unga Dansare där jag som koreograf arbetade med de fem dansarna Gabriella Engdahl, Ellen Hallberg, Klara Sjöblom, Kristin Skåre och Fanny Winblad. De är alla under utbildning till att bli professionella dansare och projektet ämnar erbjuda en möjlighet till erfarenhet, utveckla sitt konstnärsskap samt skapa ett bredare nätverk. Vi arbetade i fem intensiva dagar och visade under Dans i Blekinges Dansdag i Karlskrona, även en del av Skärgårdsfesten, vad vi arbetat med under veckan. Varje morgon erbjöd Dans i Blekinge morgonträning och sedan arbetade vi själva i en egen studio under dagen.

Hur? Min idé var att fokusera på de första stegen i ett projektbaserat arbete. Hur startar jag? Hur går jag från idé till de första försöken av rörelse? Hur kan jag förenkla och förtydliga denna process för mig själv?

Idéen vi arbetade kring var SHOW och vi startade med att genom textarbete, samtal, frågor och svar skissa upp på en stor mindmap vad SHOW innebar för oss och även vilka motsatserna till det vi kommit fram till skulle kunna vara. Vi använde sedan denna information till att klippa och klistra ihop fysiska uppgifter som i sin tur genererade rörelsematerial. Detta material bestod bland annat av koreograferat rörelsematerial, koreograferat rörelsematerial med stolar, improvisation med satta element och kopierad koreografi från Youtube. Vi arbetade även med post-it lappar, tuschpennor och samlade gemensamt ihop en spellista på Spotify. Visningen den sista dagen blev sedan en sammansättning av det material vi skapat under veckan. Detta genom att prova olika sätt att sammanfoga materialet, låta alla vara deltagande i beslutsprocessen och generellt anamma ”JA! vi provar!” framför tveksamhet eller nej.

Var? Vi arbetade i Ronneby där Dans i Blekinge nu har tillgång till tre olika studios! Ronneby var varmt och svettigt och otroligt mysigt då vi promenerade längs ån och de anrika trä-villorna!

Förutom projektet Unga Dansare anordnar även Dans i Blekinge residens och hade i år besök av Ellen Söderhult (SE), Liza Tegel (SE) och Antonio Branco och Riccardo T. (GB). Residenset sträcker sig över totalt en månad och hade även ett systerresidens med visuella konstnärer hos Land404 med Paige Silverman(USA), Sidsel Bonde(DK), Evelina Hägglund(SE/SI) samt Robert Marthy(AT). Uppstarten för allt detta låg under samma vecka som vi var där och ledde till gemensam morgonträning med varierad ledning för varje dag samt ett Konstnärssamtal på Café Lantluft med projektorduk utomhus och kossorna i hagen bredvid, otroligt idylliskt!

Det var god stämning och atmosfär under hela veckan och en sådan ynnest att få vara en del av vad Dans i Blekinge gör möjligt! Jag rekommenderar alla att söka, ska själv göra det igen och hoppas på många samarbeten i denna vår södra del av landet!

Än finns det tid:

Visning för sommarens residens äger rum 24 augusti 19.00 i Massmanska Kvarnen i Ronneby! Här är facebookeventet: https://www.facebook.com/events/638513086532459/

Vi ses!

Lisa Nilsson

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly